Friday, 27 November 2015

Zaman matriks paling ohsem

Assalamualaikum.

Entah ke berapa puluh juta kali seorang fariha merindui sangat sangat zaman matriks beliau. Kenapa eh dalam banyak banyak zaman belajaq, zaman matriks lah yang paling ohsem kan. Kan? Dia punya tahap ohsem tu macam nak masuk balik zaman tu tapi tak nak ada exam haha, boleh pulak macam tu.

Selalunya kalau tetiba rindu zaman matriks, iols akan scroll gallery tengok gambaq gambaq, mostly banyak gambaq yang hilang gara-gara format laptop lepas tu tak ada back up. Hoii sedih tau dak. Sambil tengok gambaq, bukak lagu Kolej Matrikulasi Kedah. Ya Allah lagi lagi lah bertambah rindu tu.


Kolej Matrikulasi Kedah,
Perjuangkan bangsa bermaruah,
Jati diri hadapi saingan,
Kualiti menjana kecemerlangan

Sains teknologi menjadi sandaran,
Berilmu bermaklumat dan berwawasan,

* terus rasa nak menyanyi tapi lupa lirik


Tak rugi jugaklah bila buat entry pasal kehidupan kat matriks dulu, sekarang bila rindu boleh baca balik entry tersebut. Zaman matriks ni kan adalah zaman yang mematangkan seseorang especially me. You will learn to be more more more independent. Jadikan hang lebih yakin, lebih berani nak bercakap depan orang, nak present dalam kelas, dalam kuliah (tapi sekarang pun sebenarnya still not good in presentation)

Seriously masa sekolah dulu, ya Allah dia punya cuak nak present tu taktau nak habaq macam mana. Takut tu memang lah, lagi satu masalah malu nak cakap depan orang ramai. So bila masuk matriks ni belajaq macam mana nak kawal segala emosi supaya bila present tu nampaklah yakin sikit. SIKITLAH.


Kmk yang disayangi, dicintai dan dirindui selalu, you are the best!

28/11/15
11.02 am

Tuesday, 3 November 2015

Hectic Life


Assalamualaikum.

Semenjak bergelar pelajar tahun tiga ni, tahap kebusy-an dan timbunan assignment setiap minggu semakin bertambah. Hectic week every single week turns out into hectic life. Hectic life has started for real gaiss. Dah boleh bayang dah macam mana life as final year nanti. No life, no hu-ha-hu-ha i guess. This semester started writing for my research proposal and part paling sedih adalah bila profesor reject hang punya tajuk. Bukan sekali tapi dua kali. Dua kali okay! Setiap malam pagi petang sampai beruban kepala nak pikiaq tajuk and then kena reject. Hoii sedihh.

Dan akhirnya prof pun bagi tajuk setelah melihat kebuntuan dan keentah apa-an tajuk pelajar-pelajarnya. Maka dengan itu berakhirnya sakit kepala seorang fariha memikirkan tajuk untuk thesisnya. Terus mimpi indah malam tu. Bila dah tahun tiga ni, iolss dah mula banyak belajaq pasal makanan. Contohnya subjek semester ni adalah food microbiology, food processing, sensory analysis. Itu semua subjek yang berkaitan dengan makanan.

In food microbiology hang will learn about all the bacteria, fungi, algae, protozoa, virus etc. that will grow in your food. Then lepas tu terjadinya food contamination. Jangan ingat bila makanan simpan dalam refrigerator, tak kan ada microbe yang akan membiak. Fungi dan mold adalah makhluk yang grow well at temperature below 7 degree celcius.






Nampak tak microbe yang membesar dalam tu.  






Salah satu experiment dalam food microbiology lab.

 Setiap minggu dating dengan microbe gituu.








                 Ini pulak dalam food processing lab. Belajaq buat ice cream, yang bezanya

        kalau buat dekat rumah tak ada mesin yang besaq macam dalam lab.






Ini daging burger sebenarnya. Group daging burger paling masin pulak tu.
Can you see love shape? Trying hard to make it haha



Overall, i'm happy to be third year student. It is normal as a student to have a lot of assignments, right? haha. Okay nak sambung buat research proposal.